Skovbegravelse
Hostrup Skovbegravelsesplads er en kommunal urnebegravelsesplads – som ligger i privat skov tilhørende Hostrup Hovedgaard. Driften er under løbende tilsyn af Skive Kommune. Gravpladsen åbnede officielt i februar 2021. Dermed blev det muligt at reservere eller forhåndserhverve et gravsted samt at få en urne nedsat i den knap 2 hektar store skov med de charmerende kurver.
Gravpladsen ligger ca. 17 km fra Skive – nærmere betegnet ved parkeringspladsen på Sdr. Lemvej 42, hvor den grænser op til et natura 2000 område (beskyttet naturområde, der har til formål at beskytte og bevare naturtyper samt vilde dyre- og plantearter). Herfra er der kig til Sdr. Lem vig mod syd, og knap 1 km ude i horisonten mod vest ligger Limfjorden med sine vidtrækkende strande. Der ligger i forvejen gravhøje fra ældre bronzealder i samme skovområde. I flere tusinde år har der således været tradition for begravelse på dette sted. Denne tradition føres nu videre.
Hostrup Skovbegravelsesplads ligger i fredskov. Fredskovpligten blev indført for over 200 år siden for at beskytte den tilbageværende skovbestand. Det er således besluttet ved lov, at skov, som er underlagt fredskovpligt, skal bevares som skov. Der vil derfor blive plantet nye træer for de træer, der evt. vælter i storm. Fredskov udgør en ideel ramme omkring en skovbegravelsesplads, idet træerne bliver bevaret meget længere end ved rationel skovdyrkning. Dette gavner og beriger såvel biodiversiteten som habitater for dyr og planter, herunder også CO2-bindingen.
Begravelsespladsen består af 100 år gamle træer. De fleste træer er bøgetræer samt nogle få egetræer og douglas gran. Jf. skovloven er der offentlig adgang for gående og cyklister fra kl. 6 til solnedgang hele året rundt. Skoven er i øvrigt underlagt reglerne i Naturbeskyttelsesloven, og derudover forpligter man sig til at respektere gravfreden, når man færdes i skoven.
Alle kan, uanset bopæl og trosretning, erhverve et gravsted. Gravpladsen er således ikke indviet jord. Urnerne placeres rundt om træerne på arealet. Urnegravsteder skal ikke vedligeholdes af de efterladte og må heller ikke udsmykkes. Men der må lægges en mindeplade fladt i skovbunden ved urnen. En
skovgravplads følger helt naturens gang, hvor der om foråret er mange grønne farvenuancer, anemoner og fuglesang og om efteråret et væld af smukke høstfarver.
En af fordelene ved at blive stedt til hvile på en skovgravplads er, at der efter erhvervelse af gravsted og evt. mindeplade ikke påløber flere udgifter i den lovfæstede 10- eller 20-årige fredningsperiode. – Og det er muligt at forlænge fredningsperioden for et beskedent beløb. En anden klar fordel er, at de efterladte har et sted at søge hen og mindes den afdøde. Det har man fx ikke, hvis asken bliver spredt ud over åbent hav.
Der afholdes løbende guidede fremvisninger, hvor interesserede kan høre om reservation og forhåndserhvervelse, udvælgelse af træ og type af gravsted, herunder priser, samt om hvordan en urnenedsættelse foregår. Man kan tilmelde sig en fremvisning på www.skovbegravelse.nu. Man kan også følge med på Facebook og/eller tilmelde sig nyhedsopdateringer på www.skovbegravelse.nu. Det er endvidere muligt at booke en personlig fremvisning.
Vi samarbejder med Skovbegravelse ApS, som varetager administrationen, mens vi selv står som daglig driftsansvarlig for gravpladsen.
Ved ønske om reservation eller erhvervelse af et skovgravsted kan man læse mere på www.skovbegravelse.nu eller kontakte Hostrup Skovbegravelsesplads på aa@hostruphovedgaard.dk, telefon 40 46 60 53 / 21 72 78 71.
Gode parkeringsforhold
Der er parkeringsplads med blåt P skilt på Sdr. Lem vej 42 ved indgangen til skovbegravelsespladsen. Så der er mulighed for at parkere lige op ad indgangen til gravpladsen. Der er desuden en mindre holdeplads ved den offentlige skovlegeplads, som ligger lige om hjørnet på Hostrupvej ned mod Hostrup Hovedgaard. Her findes også et toilet, som må benyttes af alle.
Kommer der mange gæster, kan der efter aftale også parkeres på parkeringspladsen ved Hostrup Hovedgaard.
Mindesammenkomst på Hostrup
Hostrup Hovedgaard har i over 10 år haft fester med overnatning. Så hvis stedet ikke er lejet ud til fest, vil der være gode muligheder for at holde en mindesammenkomst i riddersalen på Hostrup Hovedgaard. Her er der også handicapvenlige lokaler og toiletter.
Skal mindesammenkomsten foregå på selve skovbegravelsespladsen, kan der efter aftale lånes bænke af Hostrup Skovbegravelsesplads.
Skal mindesammenkomsten foregå i det fri – men med tag over hovedet – er det muligt at benytte madpakkehuset nede ved skovlegepladsen ved Hostrup Hovedgaard. Det vil dog i så fald være nødvendigt, at man forinden opsætter et skilt eller lignende for at tydeliggøre, at stedet er reserveret til mindesammenkomst i det aktuelle tidsrum.
Man er velkommen til selv at medbringe kaffe og brød. Alternativt kan man også kontakte Hostrup Skovbegravelsesplads for at bestille, hvad der skal serveres. Gøres dette, vil det bestilte være klar til afhentning før ceremonien.